Erre fordítjuk, amit adsz
Noé állatotthon

Magyarország legnagyobb állatotthonaként 1992 óta végezzük a bajba jutott, megkínzott, balesetet szenvedett állatok mentését. Jelenleg 8 és fél hektáros állatmenhelyünk jelenleg több mint 1.100 kutya, cica, malac, kecske, juh, nyuszi, tengerimalac, csirke, kacsa, liba, páva, vaddisznó, mosómedve, ormányos medve, borz, ló, póni, szamár, láma, díszmadár, galamb, varjú, egerészölyv, teknős, hüllő és szarvasmarha, majom és még sok másféle állatfaj átmeneti, vagy - sok esetben - végleges otthona.

2016-ban tovább folyt az állatotthon felelős működtetése, továbbra is biztos hátteret és ezzel teljes körű egészségügyi és állatjóléti ellátást tudunk biztosítani védenceinknek és az új bekerülőknek. További fejlesztések valósultak meg, újabb nagy álmok öltöttek testet. És teljes gőzzel beindult a NOÉ Állatotthon kis menhelyeket segítő programja.

Vágyálmunk volt egy oktatóközpont, melyet 2016-ban sikerült megvalósítanunk. Mostantól a színpad dupla funkciót tölt be. Kibővült, sikerült leburkolni és kapott egy tartós ponyva tetőt és oldalfalakat. Így hidegebb időben is védelmet nyújt, befűthető, de mivel mindez mobil, így megtarthatta az eredeti funkcióját is.

Halaszthatatlan fejlesztésként valósult meg a hűtőkamránk megújulása. A korábbi, ezer éves, állandóan javítgatott konténer helyére felépült egy modern, megbízható hűtőkamra. Nagyon fontos fejlesztés, hiszen ebben tároljuk a húsevőinknek szánt hústermékeket, melyeket hőkezelés után kapnak - és bátran mondhatjuk mindenki imádja a finom húsos ebédeket.

Tovább fejlődött a zöldség-előkészítő és raktározó részleg. Újabb részt tudtunk lebetonozni és rá került a raktár és barkács konténer. A megújult részen helyett kapott egy kis barkácssarok is, ahol ügyes kezű segítőink végzik a napi karbantartásokat, fejlesztéseket.

Nem túl látványos, de annál fontosabb fejlesztésként elkészült a központi istálló föld alatti vízelvezető rendszere. Ez biztosítja, hogy mostantól esőben és erős olvadás után is megközelíthető a gazdasági udvar alsó fele, a istálló, a kis testű kennelsor és a karantén.

Tovább folytatódott az állatotthon akadálymentesítése, a betonjárdák eljutottak egészen a hátsó részig. Ez a munka nem áll meg, van még mit tenni idén is.

Kiépült a hátsó rész és hátsó kapu fényellátása, a villanyvezeték elvezetéshez oszlopokat állítottunk és reflektorokat helyeztünk üzembe. A hátsó kapu mellett egy lakókonténer került kialakításra, ahova az egyik kollégánk komfortos, kulturált körülmények közé tudott költözni, ezzel biztosítva a hátsó rész éjjel-nappali felügyeletét.

A gazdasági udvar felső istállóját kibővítettük. Pontosabban a tetejét hátra felé meghosszabbítottuk, így még több fedett hely jut a disznóságainknak és a birkáknak. Bőven kihasználják, hiszen több konda él egymás mellett a gazdasági udvarunkon, akik szeretnek valamennyire elkülönülni egymástól.

Mind a két istállónak és a bikabeállónak is sikerült lecserélni a tetejét. Időszerű volt a tél beállta előtt ezt megtenni, nehogy az elöregedett anyagok miatt beszakadjon valamelyik.

Rozsdamentes, horganyzott kemény kerítés elemekkel erősítettünk meg jó néhány kifutót. Például a macskáknál, a rókarezervátumnál. Ezek nem csak sokkal időt állóbbak, de biztonságosabbak, a kis fogaknak, mancsoknak, karmoknak is jobban ellenállnak.

Igaz még csak félkész, de már ideiglenes használatban van a kórházudvaron felépült idős kutya melegedő. Újabb hatalmas álmunk vált ezzel valóra. A melegedő belső kialakítása még hátra van, most egy átmeneti megoldásban lakik benne 8 idős kutyus. Ugye nem kell mondanunk, hogy milyen fontos és hiánypótló fejlesztés volt ez. A belső tér kialakításához (műgyanta padlózat, csempézett falak, végleges boxok) és a hűtő - fűtő klíma berendezés beszerzéséhez még támogatókat keresünk.

Szomorúan vettük tudomásul, hogy az egyik kisteherautónk végleg "kihullott" alólunk. Az állatok biztonságos ellátása, orvoshoz juttatása, az élelmük beszerzése miatt muszáj volt egy másik autót vásárolnunk. Az új autó belső kialakítása, külső arculata és engedélyeztetése ezekben a napokban van folyamatban.

Nagyon sok minden megvalósult, ahogy sok-sok minden maradt erre az évre is, a teendők sosem fogynak el. Nem csoda, hiszen az első kennelek idén lesz 25 éve, hogy megépültek.

Az év legnagyobb durranása kétségkívül a menhelysegítő program csúcsra futtatása volt. A programot 2 éve indítottuk útjára, célja hogy olyan nehezebb anyagi helyzetben lévő menhelyeknek nyújtsunk segítő kezet, ahol a szándék, a felelős gondolkozás, magatartás megvan, de a lehetősége az anyagi körülmények korlátozottak. Mit mondjunk nagyon nem kell keresgetni, az államilag egyáltalán nem finanszírozott honi állatvédelemben rengeteg segítség elkél. Programunkban elsősorban a kisebb vidéki menhelyeken élő kutyák oltásában, chipezésében és parazitamentesítésében tudtunk segítséget nyújtani. Illetve szukakutyák ivartalanításában, kiemelten az esetleg vemheseket. 2016-ban 14 menhelyen kaptak teljes ellátást az állatok többek között a Püspökladányi menhelyen, Törökszentmiklóson, Solton, Kisvárdán, Nyírmadán, Kondoroson, Sátoraljaújhelyen, Mezőtúron, Barcson és Vasadon. Természetesen sehova nem mentünk üres kézzel és sok esetben nem is jöttünk üres autóval. :)

Hosszú évek óta nagyon jó kapcsolatban vagyunk a Hangyaközösséggel. Nekik köszönhetően, ahova idén az oltási - chipezési programmal nem jutottunk el, táp, fertőtlenítő, tisztítószer és egyéb adományainkat el tudtuk juttatni.

2016-ban folytatódott a szoros együtt működésünk a Magyarországi Krisna-tudatú Hívőkkel is. Az együttműködésünknek köszönhetően most is nagyon sok közös programon tudtunk együtt részt venni, nagyon sok emberhez eljutott a közös üzenetünk az természet és az állatok védelmének fontosságáról. Már tényleg hagyományosnak mondható, hogy részt veszünk a nagy karácsonyi ételosztásukban is a Blaha Lujza téren, ahol önkénteseinkkel kutya és cica ételcsomagokat osztunk a rászoruló családoknak.

Sok minden közepette mégis a fő dolog az állatok mentése. Idén is bőven 1.000 felett volt a bekerülő állatok száma. A többségük persze kutyus és cicus, de bőven akadtak egyéb teremtmények is. Rengeteg egészen apró, állandó gondoskodást igénylő. Konkrétan voltak olyan hónapjai az évnek, hogy minden szabad kézben cumi, fecskendő, csipesz volt, egy-egy apróság táplálásához.

Volt sok szívszorító eset, amikor magunk sem hittük a látottakat. A bekerülő és a nálunk élő védenceinkről szóló hírek elolvashatóak ITT!!!!!

Közel 900 állatot sikerült meggyógyítanunk, felnevelnünk és új családba juttatnunk, illetve repatriálnunk. A többiek a NOÉ Állatotthon végleges, vagy ideiglenes lakói lettek.
Sajnos idén extra sok védencünktől búcsút kellett vennünk. Nagyon sokan kerültek be már menthetetlen állapotban és több régi, idős védencünket elvesztettük. Ezek a legborzasztóbb pillanatok, amit nem lehet megszokni, amit nem lehet feldolgozni, csak a többiek miatt tovább kell lépni ... de mindannyiuk a legkisebbtől a legnagyobbik, a legújabbtól a legrégebbiig bennünk élnek tovább ...

Az évet 1.121 védenccel kezdtük és 2016. december 31-én 1.124 állat állt a gondozásunkban!

2016. több szempontból is nagy változást hozott az életünkbe, az egyik ilyen a szívférgesség robbanásszerű megjelenése állataink körében. Pontosabban a bekerülő kutyák között jelent meg igen magas számban.

A szívféreg egy szúnyogok által terjesztett parazita. Csendes gyilkos, ha már tüneteke okoz, akkor általában túl nagy a baj. Az igazán hatásos védekezés ellene a prevenció, a megelőzés. De ha megvan a baj, akkor a kezelése nagyon hosszadalmas, drága és rizikós. A fertőzés súlyosságától függően szóba jöhet katéteres szívet érintő műtét, arzén tartalmú injekció, hónapokig tartó boxfogsággal együtt. Csak ebben az évben 10 feletti betegségszámunk volt, mely a sok százezer forintos egyedenkénti kezelési, gyógyulási költséget figyelembe véve, igen csak megnövelte az amúgy is borsos állatorvosi költségeinket. Hasznos összefoglaló cikkünk a témában elolvasható ITT!!!!

Szerencsések vagyunk a legjobb szakorvosok állnak védenceink rendelkezésére, így több gyógyult és gyógyulófélben lévő kutyánk is van. De a friss bekerülők közül most is van újabb 3 eset. A sok betegség miatt, 2016-tól bevezettük a beérkező kutyák rutin szerinti szűrését szívféreg fertőzöttségre, illetve mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikerüljön az igen csak drága prevenciós szereket minél több kutyánkon a szúnyog szezonban alkalmazni, ebben nagy segítségünkre van egyik kiemelt támogatónk a CEVA. Hálásan köszönjük Nekik!

Hogy ennyi állat megmenekülhetett, meggyógyulhatott, hogy ennyi álmunk valóra válhatott ezt nagy részben köszönhetjük azoknak a támogatóinknak, akik legutóbb is nekünk ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1%-át. Hálásan köszönjük Nektek, hogy ismét mellénk álltatok és a felajánlásotokkal újra biztos alapot teremtettek a a jövőbeli munkánk hoz. 2015. évi személyi jövedelemadó 1% felajánlásból 76 388 475 Ft összegben támogattátok a NOÉ Állatotthon Alapítvány szőrös, tollas, csupasz, 0-1-2-3-4 lábú védenceit, az általunk végzett munkát!

Sok minden megvalósult, sok dolog még álom. De érezve a támogatást, a bizalmat, nem dobjuk el az álmainkat a terveinket. Szépen sorban haladunk, tervezünk, számolunk. És talán egyszer ennek a listának is a végére érünk. De addig még egy-két apróságot megvalósítanánk.

Elkészült az oktatóközpont és terveink szerint 2017-ben elkészül egy modern, az iskolai tananyaghoz illeszkedő oktatási program is.

Sajnos több éve húzódó terv, már nagyon nem tolható a MiniMenhely program rehabilitációs kennelsorának felújítása. Ez részleg segítené rehabilitálni azokat a kutyákat, akik előéletük, viselkedési anomáliáik, vagy egészségügyi állapotuk miatt pillanatnyilag nem mehetnek nagyobb kutyaközösségbe. A mostani düledező, tákolmányokat szeretnénk épített, műgyanta bevonatú, szennyvíz-elvezetéses, modern kennelekre cserélni.

És az örök álom a kölyökkutya karantén, ahol biztonságban, teljes szeparációban, a fertőzésektől védve cseperedhetnének a hozzánk bekerülő apróságok.

Szeretnénk átköltöztetni, kibővíteni, modernizálni a papagáj röpdénket, hogy télen - nyáron még komfortosabb elhelyezést tudjunk biztosítani számukra.

Szeretnénk tovább folytatni az Állatotthon akadálymentesítését, újabb betonjárdák kialakításával. Folytatnánk az első generációs kennelek felújítását, a műanyag hőszigetelt kutyaházak beszerzését.

Nagyon sokáig tudnánk még ezt a listát folytatni. Ami a legfontosabb, hogy a megkezdett úton haladva szeretnénk biztosítani a védenceik biztos jövőjét, a kényelmüket, jólétüket, egészségügyi ellátásukat.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a munkánkhoz, önkéntesként, támogatóként, cégként vagy magánszemélyként, a személyi jövedelemadója 1%-nak felajánlásával, adománnyal, virtuális örökbefogadással, örökbefogadással, ideiglenes befogadással, az adomány vonal hívásával, vagy akár csak egy megosztással!

CSAK VELETEK SIKERÜLHET!