Erre fordítjuk, amit adsz
Noé állatotthon

Magyarország legnagyobb állatotthonaként 1992 óta végezzük a bajba jutott, megkínzott, balesetet szenvedett állatok mentését. Jelenleg 8 és fél hektáros állatmenhelyünk jelenleg közel 1.200 kutya, cica, malac, kecske, juh, nyuszi, tengerimalac, csirke, kacsa, liba, páva, vaddisznó, mosómedve, ormányos medve, borz, ló, póni, szamár, láma, díszmadár, galamb, varjú, egerészölyv, teknős, hüllő és szarvasmarha és még sok másféle állatfaj átmeneti, vagy - sok esetben - végleges otthona.

2017-ben tovább folyt az állatotthon felelős működtetése, továbbra is biztos hátteret és ezzel teljes körű egészségügyi és állatjóléti ellátást tudunk biztosítani védenceinknek és az új bekerülőknek. Sajnos a csökkenő összegű személyi jövedelmadó felajánlások miatt idén húznunk kellett a nadrágszíjon és egy picit vissza kellett venni az álmainkból, de azért fejlesztés idén is volt szép számmal.

Idősödő bikánknak, Bitangnak életbevágóan fontos volt, hogy legyen egy zárt, szélvédett helye. Elkészült egy új tágas röpde a papgájoknak és díszmadaraknak, ahol nem csak kényelemben élhetnek egész évben, de a látogatóink is megcsodálhatják őket a nagy üvegablakokon keresztül. Tovább folytattuk az Állatotthon akadálymentesítését, újabb betonjárdák készültek el. Néhány régebben húzódó, halaszthatatlan dolognak is a végére jártunk: burkolat került a büfé teraszára és lett egy új irodakonténerünk, és az oktatóközpont környezete is megújult.

És talán a legnagyobb lépés, hogy megkezdődött az állatotthon megújuló energiával történő ellátása. Ennek keretében napkollektorokat telepítettek a központi istálló tetejére. A teljes kivitelezés ugyan áthúzódik 2018-ra, de így is nagyon boldogok vagyunk, hogy beindulhatott ez a korszerűsítés.

Tovább zajlott a régi, közel 25 éves kennelek felújítása, modernizálása. Rozsdamentes, horganyzott kemény kerítés elemekkel erősítettünk meg jó néhány kifutót. Ezek nem csak sokkal időt állóbbak, de biztonságosabbak, a kis fogaknak, mancsoknak, karmoknak is jobban ellenállnak.

Nagyon sok minden megvalósult, ahogy sok-sok minden maradt erre az évre is, a teendők sosem fogynak el. Van néhány álmunk mely most már évek óta húzódik, nagyon reméljük, hogy ebben idén nagyot tudunk előre lépni. Elsődleges cél most egy a kutyáknak készülő rehibiltációs kennelsor.

2017-ben is dübörgött a NOÉ Állatotthon menhelysegítő programja. Célja hogy olyan nehezebb anyagi helyzetben lévő menhelyeknek nyújtsunk segítő kezet, ahol a szándék, a felelős gondolkozás, magatartás megvan, de a lehetősége az anyagi körülmények korlátozottak. Mit mondjunk nagyon nem kell keresgetni, az államilag egyáltalán nem finanszírozott honi állatvédelemben rengeteg segítség elkél. Programunkban elsősorban a kisebb vidéki menhelyeken élő kutyák oltásában, chipezésében és parazitamentesítésében tudtunk segítséget nyújtani. Illetve szukakutyák ivartalanításában, kiemelten az esetleg vemheseket. 2017-ben 12 menhelyen kaptak élelmet, teljes ellátást az állatok többek között a Püspökladányi menhelyen, Törökszentmiklóson, Solton, Kisvárdán, Nyírmadán, Kondoroson, Sátoraljaújhelyen, Mezőtúron. Természetesen sehova nem mentünk üres kézzel és sok esetben nem is jöttünk üres autóval. :)

Hosszú évek óta nagyon jó kapcsolatban vagyunk a Hangyaközösséggel. Nekik köszönhetően, ahova idén az oltási - chipezési programmal nem jutottunk el, táp, fertőtlenítő, tisztítószer és egyéb adományainkat el tudtuk juttatni.

Sok minden közepette mégis a fő dolog az állatok mentése. Idén is bőven 1.000 felett volt a bekerülő állatok száma. A többségük persze kutyus és cicus, de bőven akadtak egyéb teremtmények is. Rengeteg egészen apró, állandó gondoskodást igénylő. Konkrétan voltak olyan hónapjai az évnek, hogy minden szabad kézben cumi, fecskendő, csipesz volt, egy-egy apróság táplálásához.

Volt sok szívszorító eset, amikor magunk sem hittük a látottakat. A bekerülő és a nálunk élő védenceinkről szóló hírek elolvashatóak ITT!!!!!

Közel 900 állatot sikerült meggyógyítanunk, felnevelnünk és új családba juttatnunk, illetve repatriálnunk. A többiek a NOÉ Állatotthon végleges, vagy ideiglenes lakói lettek.
Sajnos idén extra sok védencünktől búcsút kellett vennünk. Nagyon sokan kerültek be már menthetetlen állapotban és több régi, idős védencünket elvesztettük. Ezek a legborzasztóbb pillanatok, amit nem lehet megszokni, amit nem lehet feldolgozni, csak a többiek miatt tovább kell lépni ... de mindannyiuk a legkisebbtől a legnagyobbik, a legújabbtól a legrégebbiig bennünk élnek tovább ...

Az évet 1.121 védenccel kezdtük és 2017. december 31-én 1.124 állat állt a gondozásunkban!

2017-ben az egyik legnagyobb problémát a szívférgesség robbanásszerű terjedése okozta. Tervezett állatorvosi költségeink a szűréseknek, diagnosztizálásnak – méreg drága labor vizsgálatok, ultrahangok, röntgenek – és a gyógyító eljárásoknak köszönhetően teljesen elszálltak az év végére.

A szívféreg egy szúnyogok által terjesztett parazita. Csendes gyilkos, ha már tüneteke okoz, akkor általában túl nagy a baj. Az igazán hatásos védekezés ellene a prevenció, a megelőzés. De ha megvan a baj, akkor a kezelése nagyon hosszadalmas, drága és rizikós. A fertőzés súlyosságától függően szóba jöhet katéteres szívet érintő műtét, arzén tartalmú injekció, hónapokig tartó boxfogsággal együtt. 2017-ben 30 feletti betegségszámunk volt, mely a sok százezer forintos egyedenkénti kezelési, gyógyulási költséget figyelembe véve, igen csak megnövelte az amúgy is borsos állatorvosi költségeinket.

Szerencsések vagyunk a legjobb szakorvosok állnak védenceink rendelkezésére, így több gyógyult és gyógyulófélben lévő kutyánk is van. De jelen pillanatban is közel 20 kutyánk áll aktív kezelés alatt. A sok betegség miatt, 2016-tól bevezettük a beérkező kutyák rutin szerinti szűrését szívféreg fertőzöttségre, illetve mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikerüljön az igen csak drága prevenciós szereket minél több kutyánkon a szúnyog szezonban alkalmazni, ebben nagy segítségünkre van egyik kiemelt támogatónk a CEVA. Hálásan köszönjük Nekik!

2017 január 1-től már Vas megyében is jelen vagyunk. Osztrák állatvédő alapítványtól vettük át a szergényi 100 férőhelyes kutyamenhely és a hozzá tartozó, európai színvonalú celldömölki karanténrészleg üzemeltetését. A menhelyen elsősorban a környék rosszul tartott kutyái és a közeli gyepmesteri telepek halálos ítélete elől mentett állatok élhetnek, hatalmas kennelekben, békében, boldogságban, biztonságban. 2017-ben 120 kutyát sikerült elhelyeznünk a szergényi menhelyen, 90%-uk gyepmesteri telepek halálsoráról érkezett. A bekerülő kutyák először a celldömölki karanténban kerülnek elhelyezésre. Ennek köszönhetően a gyepmesteri telepekről érkező oltatlan, ismeretlen előéletű kutyák a legnagyobb biztonságban tölthetik a megmentésük utáni első időszakot. A kutyusok egy része helyben talál új gazdára, de nagyon sokuk felkerül a budapesti állatotthonba és így találnak új gazdára. Ennek köszönhetően 2017-ben csak ebből a régióból 95 védencünk gazdisodott.

Hogy ennyi állat megmenekülhetett, meggyógyulhatott, hogy ennyi álmunk valóra válhatott ezt nagy részben köszönhetjük azoknak a támogatóinknak, akik legutóbb is nekünk ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1%-át. Hálásan köszönjük Nektek, hogy ismét mellénk álltatok és a felajánlásotokkal újra biztos alapot teremtettek a a jövőbeli munkánk hoz.

Sok minden megvalósult, sok dolog még álom. De érezve a támogatást, a bizalmat, nem dobjuk el az álmainkat a terveinket. Szépen sorban haladunk, tervezünk, számolunk. És talán egyszer ennek a listának is a végére érünk. De addig még egy-két apróságot megvalósítanánk.

Elkészült az oktatóközpont és terveink szerint 2018-ban elkészül egy modern, az iskolai tananyaghoz illeszkedő oktatási program is.

Sajnos több éve húzódó terv, már nagyon nem tolható egy rehabilitációs kennelsor felépítése. Ez részleg segítené rehabilitálni azokat a kutyákat, akik előéletük, viselkedési anomáliáik, vagy egészségügyi állapotuk miatt pillanatnyilag nem mehetnek nagyobb kutyaközösségbe. A mostani düledező, tákolmányokat szeretnénk épített, műgyanta bevonatú, szennyvíz-elvezetéses, modern kennelekre cserélni.

És az örök álom a kölyökkutya karantén, ahol biztonságban, teljes szeparációban, a fertőzésektől védve cseperedhetnének a hozzánk bekerülő apróságok.

Szeretnénk tovább folytatni az Állatotthon akadálymentesítését, újabb betonjárdák kialakításával. Folytatnánk az első generációs kennelek felújítását, a műanyag hőszigetelt kutyaházak beszerzését.

Nagyon sokáig tudnánk még ezt a listát folytatni. Ami a legfontosabb, hogy a megkezdett úton haladva szeretnénk biztosítani a védenceik biztos jövőjét, a kényelmüket, jólétüket, egészségügyi ellátásukat.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a munkánkhoz, önkéntesként, támogatóként, cégként vagy magánszemélyként, a személyi jövedelemadója 1%-nak felajánlásával, adománnyal, virtuális örökbefogadással, örökbefogadással, ideiglenes befogadással, az adomány vonal hívásával, vagy akár csak egy megosztással!

CSAK VELETEK SIKERÜLHET!